Rondleiding HCL (Historisch Centrum Leeuwarden)

07 mrt Rondleiding HCL (Historisch Centrum Leeuwarden)

Rondleiding HCL (Historisch Centrum Leeuwarden)
Op 1 maart jl. hebben leden van de HaSpo een rondleiding gehad in het HCL. Deze vrijdagavond was in meerdere opzichten zeer geslaagd. De belangstelling van de leden was dit keer bijna massaal te noemen, maar liefst 36 leden met aanhang waren aanwezig. Vanaf 19.00 tot 19.30 was er eerst koffie met cake in de foyer waar de groep gezellig stond te keuvelen.
De rondleiding werd belangeloos, op hun vrije vrijdagavond, verzorgd door Jelle Hoekstra, die ivm de grootte van de groep daarbij geassisteerd werd door Pieter van der Ende. De groep werd in tweeen gesplitst, nadat we eerst een kort filmpje over het ontstaan van Leeuwarden te zien kregen. In de kelder vertelde Pieter zeer geanimeerd over de portretten van bekende oud-Leeuwarders, waarbij een aantal leden of aanhang blijk gaf ook personen te herkennen. De vele rijen met archiefstellingen vol met dozen historisch materiaal, de zurig ruikende kamer met fotonegatieven en albums met foto´s. Zo’n 80 vrijwilligers, waaronder ons lid Douwe Havenga, maken hier regelmatig oude ingeleverde negatieven schoon, zodat deze later gedigitaliseerd kunnen worden. Er ligt een enorme berg nog op hun te wachten….Een zaal met schilderijen van bekende Leeuwarder schilders, de studiezaal, waar een ieder terecht kan om zelf, al of niet digitaal uit te zoeken hoe de historie in elkaar steekt. Toen iedereen weer terug was in de foyer bleek wel hoe boeiend men het had gevonden.
Om ca. 21.30 zat de rondleiding er op en werden Jelle en Pieter bedankt en reikte Max aan elk een mooi en goed verzorgde kaasplank uit. Voor 11 deelnemers was het samenzijn nog niet voorbij. Ze gingen naar Fire om daar in de gezellige drukte nog een hapje en drankje te nemen.
Wist u dat het HCL nog steeds vrijwilligers kan gebruiken? Dat u lid kunt worden van het HCL, dat u zich kunt abonneren op hun uitgave Leovardia met telkens weer leuke wetenswaardigheden over oud Leeuwarden?
Ook kunt u zich , met gezin en/of met klein kinderen daar uitstekend vermaken. U kunt zelfs thuis, digitaal, het HCL bezoeken!
(Geschreven door Hans Nieboer, Activiteitencommissie HaSpo)

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.